Granollers reprèn l’activitat cultural amb l’obertura del Museu

Objectes personals, d’Efraïm Rodriguez, primera exposició al Museu de Granollers

19 de Maig 2020
+

Aquest dimarts 19 de maig ha començat l’obertura gradual dels equipaments culturals de la ciutat. Durant aquestes darreres setmanes els centres han estat fent treball intern per tal d’adaptar-se a les mesures de prevenció del Covid-19, i la gran majoria ja estan a punt per reprendre l’activitat amb totes les garanties de seguretat per a la ciutadania.

El primer en obrir les portes, amb un terç del seu aforament, ha estat el Museu de Granollers, amb l’exposició Objectes personals de l’artista Efraïm Rodríguez. Objectes personals reuneix diverses escultures on s’ha dedicat a fer aflorar allò que es resisteix a ser mostrat: la relació entre l’objecte artístic i la il·lusió de l’ésser real i viu. A partir d’una vintena d’escultures, a mida natural, l’autor ens convida a transitar per un bosc personal, resseguint tres nocions que seran un constant en la seva obra: la realitat (visible), la representació (escultòrica) i l’estranyesa (davant del que es percep o es viu). La mostra recull escultures fetes des del 2009 fins l’actualitat, «on la fusta té un sentit argumental.» «Hi ha escultures on es representa la noció d’identitat com a procés de construcció. És una transició subtil... fem segons el que som, però el que fem ens transforma i ens construeix, i així ens convertim en el que fem. El ser i el fer estan units: acabem sent el que vam fer i el que fem» (Juan Bufill).

Efraïm Rodríguez Cobos ( València, 1971), viu a Granollers des de 1977, on actualment té el taller. És llicenciat en Belles Arts  per la Universitat de Barcelona, on exerceix de professor des de l’any 2005. En la seva trajectòria professional, ha utilitzat una gran varietat de materials i formes en la recerca exhaustiva del llenguatge escultòric. Ha desenvolupat la seva obra a l’entorn de l’escultura figurativa, a escala real, explorant les possibilitat expressives del material tot treballant-lo amb una gran virtuositat tècnica.

El material i la manera d’articular els elements que conformen les seves escultures, personatges, enceten un diàleg inquietant, que s’inicia en l’interior físic de l’escultura i

acaba en el record més profund de l’espectador. L’obra d’Efraïm és una barreja entre hiperrealisme i estranyesa. Els seus personatges, creats a partir de fragments, en un assemblatge de trossos, configuren anatomies humanes que són protagonistes d’escenes domèstiques, instants quotidians, descontextualitzats. La seva obra format part de prestigioses col·leccions nacionals i internacionals i ha estat reconeguda per publicacions de Seül, Moscou i Nova York, entre d’altres.

És l’escultor del Patufet, dels porquets de la plaça Perpinyà i del bust de Josep Sala Perramon, obres instal·lades a l’espai públic de la ciutat de Granollers.

El Museu romandrà obert en el seu horari d’estiu habitual, de dimarts a diumenge de 18 a 21 h, i diumenge també d’11 a 14 h.