Granollers es dota d'eines ambientals gràcies a la participació en projectes europeus diversos

La forta vinculació de l’Ajuntament de Granollers amb projectes europeus, la major part de medi ambient, ho demostra en el fet que, en els darrers cinc anys, ens hem relacionat amb 51 socis de 22 països europeus.

17 de Febrer 2015
+
Presentació de les eines ambientals a càrrec del regidor de Medi Ambient, Albert Camps

Granollers va ser un dels vuit socis que, des de novembre de 2012 fins a desembre de 2014, va participar en el projecte SUD’EAU 2 que tenia per objectiu promoure les iniciatives locals al voltant de l’aigua. Entre els múltiples resultats d'aquesta participació hi ha dues noves eines pensades per conèixer les principals espècies de flora i fauna de Granollers: les fitxes sobre biodiversitat, que inclouen els trets característics, l'estat de conservació i la tendència poblacional de les principals espècies presents al municipi de Granollers; i la Guia Granollers Natura 3D que incorpora les fitxes de biodiversitat esmentades, altres documents del patrimoni natural, com informes de projectes de recuperació ambiental, visites guiades virtuals, vídeos, capes d'informació geogràfiques, etc...

51 fitxes mostren la biodiversitat de Granollers

Són 51 fitxes que s'han pogut redactar gràcies a diversos censos de flora i fauna coordinats pel Museu de Ciències Naturals. Es tracta de fitxes sobre ocells, rèptils, mamífers, peixos, flora i crustacis, que es poden consultar a www.granollers.cat/medi-ambient/biodiversitat. Hi trobem ocells (l'espècie amb més fitxes) com l'ànec coll verd o el blauet; rèptils com el gripau corredor o la colobra d'aigua; mamífers com la musaranya i el talpó i flora com el canyís i el jonc. La immensa majoria espècies autòctones però també d'invasores com la tortuga de Florida o el cranc americà.

El treball de camp per dotar de contingut les fitxes l'han dut a terme entitats conservacionistes i universitats, com la Universitat de Barcelona que és la responsable del cens de peixos.

 

Guia Granollers Natura 3D: el territori a vista d'ocell

L'aplicació virtual Granollers Natura 3D (granollersnatura3d.teindata.com) permet recórrer el territori a través de quatre visites guiades: una, sobre com es reutilitzen les aigües; una altra, sobre la serra de Ponent; una altra, sobre Palou, patrimoni i i aigua; i la darrera sobre com ha evolucionat el riu Congost, amb fotografies situades en el territori des de 1914. 

També permet filtrar la recerca per diferents temàtiques. Per exemple, espais fluvials, espais forestals, arbres catalogats, xarxes d'aigua de rec, etc, gràcies a les capes d'informació de què disposa l'Ajuntament mitjançant el Sistema d'Informació Geogràfica (GIS).

La monitorització energètica dels equipaments, una eina de control del consum

L’Ajuntament és soci des de 2013 i fins al maig de 2015 del projecte europeu Green Partnerships for greener Cities and Regions, finançat amb fons FEDER. L'objectiu principal d'aquest projecte ha estat enfortir l’aplicació de polítiques i estratègies locals d'eficiència energètica a les ciutats i a les comunitats locals. 

Concretament a Granollers, s'han dut a terme tres accions pilot, una de les quals ha estat la monitorització energètica dels equipaments municipals. És a dir, la instal·lació d’equips de telemesura dels consums d’electricitat, gas i aigua i la integració en el sistema de monitorització d'aquests consums energètics. En concret el 2012 es van instal·lar equips de consum elèctric a 11 equipaments esportius (6 pavellons i 5 camps de futbol); el 2013, equips de consum elèctric, gas i aigua a 17 centres docents públics; i el 2014, de consum elèctric, de gas i aigua a 17 equipaments culturals. A banda d'aquests equipaments l'Ajuntament té altres sis edificis més que disposen de telemesura energètica a data d'avui.

Tenir aquests aparells de control de consum implica poder descarregar les dades obtingudes mitjançant un programari i obtenir informes energètics que mostren el consum dels diferents equipaments. A més, facilita el control i la programació de mesures que redueixin el consum final d’energia, repercutint en la millora de l’eficiència energètica i en la reducció dels imports de les factures corresponents.  

D'altra banda, la comparativa entre diferents punts telemesurats permet conèixer quines instal·lacions són més eficients i conscienciar a les persones usuàries i al personal sobre el consum responsable dels recursos energètics i l’adopció de bones pràctiques. Finalment disposar de la informació dels consums contribueix a la detecció d’incidències en temps real, facilitant les actuacions de reparació i reduint el temps de resposta. 

 

Granollers al capdavant del Projecte Alera

Alera és un projecte de gestió sostenible de l’aigua que pretén impulsar i promocionar la reutilització d'aigües a nivell local i regional. L'Ajuntament de Granollers és el soci que lidera el projecte, amb la implicació d'altres quatre socis que disposen d’una àmplia experiència en l’àmbit de la gestió integral de l’aigua i en particular de la seva reutilització: la Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTech; l'Ajuntament des Migjorn gran, de les illes Balears; Ecofilae (enginyeria d'investigació agroambiental) de la regió de Languedoc-Roussillon i la Communauté des Communes terrasses et vallee de l'Aveyron, de la regió de Midi-Pyrénées.

L'objectiu principal del projecte és demostrar com es pot portar a terme la reutilització d’aigües en l’àmbit local, pel que fa a requeriments tècnics, legals, econòmics, socials, etc. i impulsar aquesta pràctica ecoeficient que té una incidència clau en el desenvolupament sostenible.

El projecte s’enfocarà en la recerca i la innovació dels cinc àmbits principals de reutilització d’aigües en la regió Pirineus Mediterrània: reutilització industrial, en jardineria, agrícola, en neteja de carrers i paisatgística.