Granollers, capital d’Alcaldes per la Pau

Del 7 al 10 de novembre se celebra la 8a Conferència Executiva d’Alcaldes per la Pau a Granollers. Per primera vegada representants de Mayors for Peace venen a Catalunya, entre els quals hi haurà els alcaldes d'Hiroshima i Nagasaki.

02 de Novembre 2011
+

Mayors for Peace és un exemple de treball en xarxa d’una de les organitzacions municipalistes més grans del món, compta amb més de 5.000 ciutats adherides de 150 països i regions. Això significa que representa més de mil milions de persones. Més de 300 municipis d’Espanya són membres d’Alcaldes per la Pau, dels quals més de 200 són de Catalunya i 120 de la província de Barcelona. Des de l'any 2005, Granollers és una de les ciutats adherides al moviment d'Alcaldes per la Pau i, des de 2009, forma part de la seva Executiva mundial, ostentant en l'actualitat una de les vicepresidències representada per l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral. Granollers lidera des de fa anys la gestació del moviment d'Alcaldes per la Pau a Espanya.
L’entitat té com a objectiu el treball en favor de la pau, el desarmament i especialment l’eliminació de les armes nuclears. Mayors for Peace treballa per aconseguir que l’any 2020, el 75è aniversari del bombardeig atòmic de 1945, el món s’hagi alliberat de l’amenaça nuclear.
Alcaldes per la Pau impulsa el treball per la pau des de l’administració que és més a prop dels ciutadans, els ajuntaments. La Xarxa gaudeix d’un estatus consultiu especial davant el Consell Econòmic i Social de les Nacions Unides.


La 8a Conferència Executiva d’Alcaldes per la Pau, un esdeveniment internacional

Granollers es converteix, durant uns dies, en la capital d’Alcaldes per la Pau, ja que es celebrarà la Conferència Executiva, reunions de treball i Diàlegs per la Pau (actes oberts a la participació ciutadana). La ciutat acollirà l’alcalde d’Hiroshima i president d’Alcaldes per la Pau, Matsui Kazumi, i els representants de l’Executiva de l’entitat: Hiroshima i Nagasaki (Japó), Hannover (Alemanya), Malakoff (França), Manchester (Regne Unit), Volgograd (Rússia), Ieper (Bèlgica), Biograd na Moru (Croàcia), Frogn (Noruega), Halabja (Iraq), Fongo-Tongo (Camerun), Granollers (Espanya) i representants de federacions de municipis de Brasil, Argentina i Mèxic, entre altres poblacions vinculades amb Alcaldes per la Pau. La darrera conferència mundial d'Alcaldes per la Pau es va celebrar l’agost de 2009 a Nagasaki. Ara, dos anys després l’Executiva es torna a reunir per debatre les estratègies i les accions de futur de l’organització per als propers anys.

Audiència del president de la Generalitat a Alcaldes per la Pau

La presència de l'executiva d'Alcaldes per la Pau a Catalunya també mereix l'audiència institucional que farà el president de la Generalitat, Artur Mas, a una representació d'Alcalde per la Pau, dijous 10 de novembre a la tarda al Palau de la Generalitat.

Alcaldes per la Pau rep el Premi per la Pau 2011

L'Organització Mayors for Peace ha estat guardonada amb el XXXII Premi per la Pau que atorga l'Associació per a les Nacions Unides d'Espanya (ANUE), amb el suport de la Diputació de Barcelona. L'ANUE es plantejà fa ja trenta-dos anys instaurar un premi que reconegués 'una obra individual o col·lectiva, una trajectòria personal o d'una entitat que propagui i enalteixi els propòsits continguts en la Carta de les Nacions Unides'. El Premi compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i es dóna a conèixer el 24 d'octubre de cada any, en commemoració de l'aniversari de la fundació de les Nacions Unides (1945).

Diàlegs per la Pau, l’espai de participació de la ciutadania

Dins del programa de la Conferència Executiva s’ha reservat un espai de debat i participació amb la ciutadania, els Diàlegs per la Pau. Dilluns 7 de novembre i dimarts, dia 8, a les 18 h a Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau tothom que ho desitgi podrà prendre part dels Diàlegs per la Pau, el primer versarà sobre el tema de la memòria històrica i la construcció de pau; i el segon debatrà com la societat civil intervé a construir la pau al món.

Dilluns 7 de novembre: història i construcció de pau

La presència a la ciutat de representants d'arreu del món és una oportunitat excel·lent per poder aprendre i compartir experiències. D’una banda es podran escoltar exemples de les ciutats d'Hiroshima, Biograd na Moru, Ypres i Halabja sobre el treball amb la memòria històrica arran dels bombardejos que han patit aquestes poblacions i de quina manera el record de les guerres pot servir per construir un camí de pau. El diàleg de dilluns estarà conduït per l’historiador Joan Garriga.

Dimarts 8 de novembre: ciutadania i construcció de pau

El segon diàleg programat, dimarts 8 de novembre, permetrà conversar amb representants d’Alcaldes per la Pau i membres de diverses entitats: Fundació per la Pau, Fundación para una Cultura de Paz, Amnistia Internacional, Mans Unides exposaran el treball que es fa des de les organitzacions de la societat civil i dels municipis en la construcció de pau. Un diàleg que estarà moderat per la directora de l’Institut Català Internacional per la Pau, Tica Font. Una interessant aposta per visibilitzar la força de les entitats no governamentals que unint esforços aconsegueixen acords.