El Fòrum d’Alcaldes i Alcaldesses per l’Educació a Catalunya reivindica la coresponsabilitat dels ajuntaments en el sistema educatiu

70 ajuntaments s’adhereixen al fòrum i reclamen la veu l’administració local en la planificació educativa dels municipis

17 de Juliol 2013
+

Els alcaldes de Sant Feliu del Llobregat, Jordi San José, d’Alella, Andreu Francisco, de Granollers, Josep Mayoral i l’alcaldessa de Barberà del Vallès, Anna del Frago han presentat, a Granollers, en nom de 70 ajuntaments catalans han presentat la Declaració del Fòrum d’Alcaldes i Alcaldesses per l’Educació a Catalunya. 

Els ajuntaments adherits a aquest fòrum exposen la seva preocupació sobre les greus conseqüències que pot tenir la crisi en el sistema educatiu si es manté la davallada de recursos pressupostaris, que sumada a la pèrdua de rendes familiars produirà inevitablement conseqüències socials i de convivència molt negatives. A més, els ajuntaments reiteren la seva voluntat de coresponsabilitat en l’educació dels seus ciutadans i ciutadanes i demanen al govern de la Generalitat que garanteixi de forma efectiva el diàleg i la cooperació amb els ajuntaments.

L’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, ha manifestat la vocació d’aquest fòrum com una “unió de diferents alcaldes preocupats per un fet essencial: treballar per la qualitat de l’educació des del municipalisme i amb la comunitat educativa. Aquest fòrum vol reivindicar la coresponsabilitat dels ajuntaments en el sistema educatiu.” Mayoral ha remarcat que “és temps de competències compartides, cal mirar plegats els problemes per trobar, junts, solucions.”

La Declaració del Fòrum d’Alcaldes i Alcadesses presentada diu: “Els alcaldes i les alcaldesses sota signants som conscients que les propostes de reforma de la Llei d’educació (LOMCE) i de la Llei de bases de règim local (ARSAL) impulsades pel govern de l'Estat posen en perill, no solament les competències locals en educació, sinó també la qualitat de l’educació pública, la cohesió social i la convivència en el nostre país.” En aquest sentit l’alcaldessa de Barberà del Vallès, Anna del Frago, ha remarcat que “si aquestes lleis s’aproven els municipis tindrem moltes dificultats per duu a terme aquells projectes que mantenen la cohesió social dels ciutadans, especialment als àmbits educatius i socials.”

Per la seva banda l’alcalde de Sant Feliu del Llobregat, Jordi San José, ha posat l’accent en el context actual, així ha remarcat que “estem en un moment de creixement de l’atur, de disminució rendes i d’aparició de borses de pobresa. La cohesió social és una obligació dels ajuntaments per evitar el risc de fractura social. Els ajuntaments no ens resignarem a que algú ens vulgui a fora de l’educació.” Sant José ha parlat de la coresponsabilitat en l’educació, tal com establia el Pacte Nacional per a l’Educació “volem tenir veu en la processos d’escolarització. Hem passat de 1800 euros per nen i curs a les escoles bressol a 875 euros per a infant i curs. Només es fa compactació d’horaris i reducció de la sisena hora a l’escola pública. Ens sembla fonamental que el model educatiu tingui les mateixes condicions.”

L’alcalde d’Alella, Andreu Francisco, ha resumit la situació educativa amb tres amenaces: “la voluntat legislativa de l’estat espanyol; el tarannà de la Generalitat de Catalunya que, en els darrers anys, prescindeix del paper actiu dels ajuntaments en el sistema educatiu; i per últim, l’espoli fiscal i la manca de recursos, que produeix que el nostre sistema educatiu perdi i sacrifiqui millores educatives que s’havien adquirit.”

Les properes accions del fòrum es faran a l’inici del proper curs escolar amb unes jornades que culminaran a final d’any. Aquest fòrum és obert i fomenta la reflexió, vetlla per la qualitat de l’educació en els pobles i en les ciutats i denuncia aquelles accions que posen en perill i trenquen el consens i els acords assolits en matèria d’educació en els darrers anys a Catalunya.