Es signa un conveni per dinamitzar l'espai agrari del Pla de Palou de Granollers

L'objectiu és assegurar el manteniment i la continuïtat de les explotacions agràries de Palou i aconseguir que siguin rendibles. Aquest conveni significa un pas endavant perquè Palou formi part del projecte europeu Rururbal.

08 de Març 2011
+

A partir de l'aprovació definitiva del POUM de Granollers es va redactar amb la col·laboració de l'Àrea d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona un Projecte Estratègic Agrourbà del Pla de Palou, per tal de fer una descripció de la situació actual territorial i dels àmbits d'actuació agrària, mediambiental, paisatgística, cultural i social per la seva dinamització, fent de l'activitat agrària el motor d'un projecte de desenvolupament local.

Entre les principals propostes d'actuació d'aquest projecte es plantejava el fet d'assegurar el manteniment i la continuïtat de les explotacions agràries del territori i assegurar el relleu dels que s'hi dediquen. També és necessari apostar per unes produccions rendibles i de qualitat, que permetin obtenir uns beneficis productius de les explotacions, i aprofitar les potencialitats comercials de l'agricultura periurbana a causa de la seva proximitat a un mercat de venda directa.

El conveni que s'ha signat té l'objectiu d'avançar en aquests aspectes per dinamitzar l’espai agrari  del Pla de Palou de Granollers, amb els compromisos següents:

Per part de l'Ajuntament:

  • Consolidar a Palou els principis i objectius de la política agrària i mediambiental europea
  • Afavorir el coneixement del patrimoni natural, rural  i cultural com un bé singular que cal preservar
  • Mantenir el paisatge típic vallesà (espai agroforestal) com a part indissociable de l'explotació agrària
  • Recuperar les infrastructures tradicionals (recs, basses, mines, etc.) com a valor afegit històric, ambiental i econòmic d'aquests espais
  • A continuar tal i com ha estat fins ara en millorar la qualitat de vida de la població de Palou tot sensibilitzant la comunitat de la necessitat de conservar el patrimoni rural

Per part de la SAT Agrícola de Granollers:

Cercar propostes de diversificació de l’economia rural, donant suport al sector primari amb especial sensibilitat per la valoració i recuperació de la producció autòctona.

Promoure l’aplicació de bones pràctiques agràries i de la normativa existent, particularment la reguladora de les lleis catalanes d’Orientació Agrària i de Qualitat Agroalimentària.

Per desenvolupar el conveni es constituirà una Comissió de seguiment que vetllarà pel desenvolupament d’aquesta declaració i impulsarà els treballs i les actuacions corresponents.