Es presenten els reculls de memòria històrica dels barris de Can Bassa, Can Gili i Sant Miquel

La iniciativa està emmarcada dins del projecte "Junts fem barri" amb l'objectiu de recuperar la memòria històrica dels barris de Granollers

23 de Octubre 2014
+
El veïnat de Can Bassa, Can Gili i Sant Miquel protagonistes de les publicacions que fan memòria dels barris
Aquest dimarts dia 21  es van presentar les publicacions que recullen la memòria històrica dels barris de Can Bassa, Can Gili i Sant Miquel, a Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau. La iniciativa s'emmarca dins del projecte de dinamització comunitària "Junts fem barri" i respon a la voluntat de l'Ajuntament de seguir avançant en el recull de la memòria històrica de Granollers, la memòria dels barris, a partir d'entrevistes als veïns i les veïnes i de fons documentals, fotografies i reculls de premsa de l'Arxiu Municipal. Les publicacions volen ser, per tant, un homenatge a les persones que han viscut i viuen en aquests barris, necessàries per mantenir viu l'esperit d'aquests territoris.
 
Pel que fa al barri de Can Bassa, la publicació recull informació a partir dels testimonis de persones que han viscut en primera persona els canvis socials i urbanístics del barri i que, per tant, han aportat informació molt valuosa en diferents àmbits, com ara el creixement urbanístic i demogràfic, el comerç, les relacions i els moviments veïnals, les activitats i les festes o les vies de comunicació del barri. Cal destacar, dins de les accions de recuperació de la memòria històrica del barri, l'elaboració de la revista Instants... de la vida de Can Bassa, feta per un grup de joves estudiants de l'Institut Bellera en commemoració d'una antiga revista del barri de l'any 1994.
 
El recull de Can Gili presenta informació sobre la història d'un dels barris més vitals i poblats de Granollers: el petit comerç, el moviment veïnal, les festes, etc. A banda d'aquest recull, dins de les accions previstes en el projecte "Junts fem barri" s'ha fet un concurs de dibuix infantil sobre imatges antigues del barri i tres tertúlies a l'entorn de la creació i l'evolució del barri, el Club de Futbol Finsobe i l'escola Pau Vila. Aquestes quatre activitats van permetre, a més, la creació de quatre panells expositius amb fotografies i fragments de les tertúlies i la celebració d'una gimcana familiar, que es va fer el passat 12 de juliol al Centre Cívic Can Gili. 
 
En el recull sobre el barri de Sant Miquel s'explica la vivència dels veïns i les veïnes, especialment del que va suposar el trasllat de l'antiga estació de tren, del qual aquest any se celebra el 50è. aniversari, a la plaça de Serrat i Bonastre. El treball es remunta a l'arribada del ferrocarril a Granollers el segle XIX, recull com era el barri durant els anys seixanta, com va créixer demogràficament i urbanísticament i els moviments veïnals, així com les festes de Sant Miquel. 
Recordem que, amb motiu del trasllat de l'estació, s'ha fet una exposició itinerant que commemora l'aniversari amb 12 plafons que combinen fotografies i entrevistes a veïns i veïnes. La mostra es pot visitar, fins al 2 de novembre, al vestíbul de l'estació de Granollers-Centre; després es traslladarà a l'Institut Carles Vallbona -del 3 de novembre al 8 de desembre- i, per últim, a Roca Umbert Fàbrica de les Arts, del 9 de desembre al 7 de gener. 
 
"Junts fem barri"
 
El projecte neix amb la finalitat d'enfortir les relacions humanes i de pertinença entre la gent del barri a través de la memòria històrica dels barris de Granollers, a partir dels records de la gent que hi viu o que hi ha viscut i dels documents i fotografies que s’han recopilat.  Les vivències dels veïns i veïnes, juntament amb la informació de l’evolució històrica, són elements que ens permeten conèixer millor el lloc on vivim.
 
La identitat d'un barri, a banda de factors històrics, també es construeix per l’acció dels veïns i les veïnes i les serves relacions. El paper d'aquestes persones permet teixir veritables xarxes de suport i tractar aspectes que són imprescindibles per a l'evolució del barri i per a una adequada convivència. Conèixer la història del nostre entorn més proper ens ajuda, per tant, a identificar-nos amb el barri i amb la ciutat, així com a enfortir el sentiment de pertinença a una comunitat.
 
Les publicacions es poden trobar als centres cívics de Granollers i a Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau.