Es presenta un nou portal de fotografies antigues de Granollers

11 de Juny 2015
+
El nou portal de l'Arxiu Fotogràfic

L'Arxiu Municipal de Granollers (AMGr) apropa, encara més, els seus fons fotogràfics a la ciutadania. A partir d'ara, posa a l'abast de tothom una primera selecció de les imatges més antigues d'aquests fons per mitjà d'Internet, al web municipal: arxiufotografic.granollers.cat. De manera progressiva, l'AMGr anirà ampliant la quantitat d'imatges disponibles en aquest nou portal de l'Arxiu Fotogràfic.

De moment, s'hi pot accedir a 1.000 fotografies de la ciutat de 1874 a 1949, les més significatives i atractives d'aquests anys. Són imatges dels carrers i de les places, del mercat, de les festes, d'activitats tradicionals i esportives (ball de gitanes, sardanes, futbol... ) i d'esdeveniments històrics com la proclamació de la República, els estralls dels fets d'octubre de 1934 i la Guerra Civil. Aquestes fotografies formen part dels fons i de les col·leccions de l'Ajuntament de Granollers, Roca Umbert, Foto  Bosch, Josep Garrell i Soto, Joan Canal Pascual, Joan Font Domènech, Joan Guàrdia Requesens, Salvador LLobet Reverter, Ferran Salamero i Tomàs Torrabadella Fortuny i d'aportacions de més de 27 persones. A més dels titulars de fons, n'hi ha d'altres autors: Brangulí, Carlos Pérez de Rozas, Pau Fort Bartres, Amadeu Mauri, Vicenç Ramoneda, Lucien Roisin i Valls.

Amb el portal arxiufotografic.granollers.cat, l'AMGr obre una nova finestra al món. La tecnologia del segle XXI esdevé un bon complement per a la difusió i per a la conservació d'imatges antigues que formen part del patrimoni documental de Granollers. Aquestes fotografies s'han digitalitzat a partir de suports originals, que es conserven a l'Arxiu (paper, placa de vidre i polièster). Tot plegat, amb una visió de futur que en garanteix, a més, tant la preservació com la recerca i la consulta pública.

La presentació d'aquest nou portal tanca la programació de l'AMGr Dia Internacional dels Arxius. Els darrers 10 anys de l'Arxiu Municipal. Amb motiu d'aquestes       commemoracions, l'Arxiu ha acollit activitats obertes a tothom, els dies 9 i 10 de juny: jornada de portes  obertes, mostra de documents restaurats i treballats durant aquests 10 anys, tertúlia i visites guiades a l'Arxiu Municipal. A més, ha dedicat la publicació del Document del mes (http://www.granollers.cat/arxiu) al primer llibre restaurat per l'Arxiu  Municipal de Granollers, l'any 2006.