El pressupost prioritza les polítiques socials i accions de reactivació econòmica

Incorpora d'entrada1,5 milions d'euros del Pla de xoc de 2016 per agilitar-ne les accions

23 de Desembre 2015
+
El pressupost municipal consolidat que el Ple de l'Ajuntament de Granollers ha aprovat inicialment és de 76.952.562,09 MEUR, un 2,6 % superior al de 2015, i amb unes inversions previstes de 6.376.129,36 €. 
 
El pressupost de 2016 es caracteritza per seguir prioritzant les polítiques socials que tenen un increment en comparació a l’any 2015, d'un 6%; també destaca la importància de les actuacions en promoció econòmica amb l’objectiu de fer aflorar i captar nou talent per crear o mantenir empreses ja sigui des de Roca Umbert, que ha de ser la punta de llança per atreure activitats tecnològiques i del sector digital o des de Can Muntanyola, l'equipament que impulsa l'emprenedoria i incrementa les sinèrgies econòmiques a la ciutat; i el Pla Director del Circuit de Catalunya, com a projecte estratègic per impulsar l'economia tant a Granollers, com al Vallès Oriental i a Catalunya.
 
El tercer aspecte en què incideix el pressupost és en l'impuls de la societat del coneixement per fer més fàcil la vida de les persones, dotar encara de més transparència en l'administració, d’impulsar una nova governança i que permeti seguir fent estalvi al ser més eficients en determinades partides de manteniments per poder incrementar partides socials i econòmiques o invertir en millores en el medi ambient. I, finalment, esforç per mantenir els espais públics de qualitat.
 
El Pla de xoc de 2016, que, segons el regidor d'Hisenda Jordi Terrades, es mantindrà mentre "no sortim definitivament de la crisi econòmica" s'ha incorporat directament al pressupost d'aquest any amb un import d'1,5 milions d'euros. D'aquesta manera, i malgrat no disposar encara de la liquidació del pressupost de 2015, que es preveu de nou positiva, ja es quantifiquen aquests diners amb la intenció d'agilitzar l'execució de les mesures d'aquest Pla de xoc. 
 
Pel que fa al deute, l'Ajuntament preveu continuar reduint-lo fins als 35,5 MEUR a final de 2016, de manera que des de 2011, el descens en aquest concepte serà d'un 32 %. El regidor d'Hisenda, que preveu un endeutament moderat per tot el mandat, ha assegurat que l'Ajuntament no estirarà més el braç que la màniga.
 
 
Respecte a les despeses destaca l'increment del 3% en el capítol de personal que no s'ha d'atribuir a un augment de plantilla sinó a la millora de les condicions salarials dels treballadors/es públiques i a la aplicació del conveni que afecta determinats col·lectius i per l'increment de persones que es contracten mitjançant plans d'ocupació. Durant el primer trimestre de 2016 l’ajuntament farà front al 50 % restant de la paga extra que el govern central va retallar el 2012.
 
Les inversions es finançaran majoritàriament a crèdit, a l'espera de les aportacions que encara han d'aprovar tant la Diputació de Barcelona com el govern de la Generalitat. A destacar les actuacions previstes a Roca Umbert Fàbrica de les Arts (550.000 euros, per a l'ampliació del Centre Audiovisual i adequació de l'edifici del CTUG); 510.000 euros per a la reforma de la pl. Onze de Setembre; 500.000 per a l'adequació de l'Espai Motor previst en el Circuit de Barcelona-Catalunya. Pel que fa a actuacions urbanístiques destaca l'adequació del carrer de Ricomà, l'ampliació de la vorera nord del carrer d'Agustí Vinyamata o la urbanització del carrer de Marià Sans, en la línia de facilitar la mobilitat a peu. No obstant, la inversió més destacada correspon a una obra que farà l'Ajuntament de Granollers, el cost de la qual haurà d'afrontar posteriorment el Govern de la Generalitat: l'adaptació de la planta baixa de l'Escola Ponent per encabir els Serveis Educatius que, fins fa poc, estaven situats a l'Escola Pau Vila, de Can Gili.