El Museu de Ciències Naturals acull una exposició sobre les glaceres

Es preveu l'extinció total de les glaceres dels Pirineus, d'aquí a pocs anys, a causa dels efectes del canvi climàtic

01 de Març 2016
+

Aquest divendres 4 de març, a les 7 de la tarda al Museu de Ciències Naturals, s'inaugura l'exposició "Glaceres, efectes del canvi climàtic", una mostra fotogràfica que sintetitza 34 anys d'observacions del glaciòleg igualadí Jordi Camins; un anàlisi comparatiu que permet veure com minva el gel amb el pas del temps i en un escenari d'escalfament global.

Segons Camins, les glaceres són un dels millors indicadors del canvi climàtic ja que no disposen de cap estratègia per adaptar-se a unes noves condicions, la seva indefensió és total, i per tant l'evolució del clima hi queda indiscutiblement reflectit. Des del 1982 l'autor dedica part del seu temps a l'observació i seguiment de les glaceres de tot el món, especialment les dels Pirineus, motiu pel qual va estar guardonat amb el Premi Medi Ambient 2012 de la Generalitat.

Als Pirineus hi sobreviuen precàriament 54 aparells glacials, 27 glaceres i 27 congestes de gel. L’any 1982 n'hi va catalogar un total de 93. Transcorregut un quart de segle se n’han extingit 26, i uns altres 13 tenen la categoria de residuals, al límit de l'extinció. A través de la mostra tindrem accés a un seguiment gràfic i únic de l'evolució dels darrers 34 anys, que testimonia els efectes del canvi climàtic als Pirineus, on les glaceres han iniciat el final de la seva història. 

Les imatges han estat anteriorment exposades al festival fotogràfic FineArt d'Igualada de 2014 i també a l'Expo Internacional de Saragossa 2008 dedicada a l'aigua. La mostra es podrà veure al Museu de Ciències Naturals del 4 de març al 30 d'abril.

Jordi Camins és autor de nombrosos articles i de diverses publicacions, com els llibres El Canvi Climàtic a les Glaceres dels Pirineus i La Glacera d'Aneto, Efectes del Canvi Climàtic en Imatges,o Los 100 últimos glaciares del sur de Europa, publicats amb la intenció de divulgar de manera senzilla el fenomen de les glaceres i la seva evolució a tota la ciutadania, utilitzant la fotografia comparativa com a eina didàctica. Nascut a Igualada, és Màster Tècnic per l'Institut d'Estudis Superiors Econòmics i d'Assegurances (INESE), i professionalment es dedica a l'economia i l'administració d'empreses, així com a la formació didàctica i a la divulgació dels efectes que el canvi climàtic causa en tot el planeta. Observador glaciòleg i alpinista, ha participat en expedicions a glaceres i muntanyes de molts indrets del planeta. Col·labora amb la Universitat de Saragossa, amb altres universitats europees, amb el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya, i és membre del Grup d'Experts en Canvi Climàtic de Catalunya (GECCC).