El Dia Mundial de Lluita contra la Sida insisteix en la prevenció i la informació, sobretot, entre els joves

La commemoració tindrà presència a Granollers amb xerrades i activitats de difusió als instituts, i les biblioteques han editat una guia de lectura

30 de Novembre 2015
+
Estudiants de l'INS Carles Vallbona fent l'activitat del Joc de la Sida, a l'hora del pati, amb el dinamitzador del Gra
Fa 28 anys que cada 1 de desembre es commemora el Dia Mundial de la Sida, per conscienciar sobre la infecció pel VIH, donar dades sobre la situació actual i explicar els darrers avenços en prevenció i tractament. Actualment, la sida ja no és una malaltia mortal, sí crònica, cosa que fa disminuir la percepció del risc de contraure-la. A Catalunya hi ha 33.000 persones infectades pel VIH; l'any 2013 se'n van notificar 754 nous casos. 
 
La campanya d'enguany té per lema "Accelerant per posar la sida a zero" i es proposa assolir l'objectiu 90-90-90: augmentar fins al 90 % la proporció de persones amb VIH diagnosticades; incrementar al 90 % les persones en tractament i, dins d'aquest grup, aconseguir que el 90 % tingui càrrega viral indetectable. Aquest any l'accent es posa en el compromís de no discriminar les persones que viuen amb VIH / sida. 
 
Un dels objectius primordials és arribar als joves, un sector en el qual segons informacions recents ha disminuït l'ús del preservatiu, sobretot, entre els més desafavorits. Des del Servei de Salut Pública de l'Ajuntament, amb les llevadores de l'ASSIR (Atenció a la Salut Sexual i Reproductora de l'ICS) s'aposta pel programa d'educació sexual i afectiva, un conjunt d'activitats i recursos per als centres educatius de la ciutat. El propòsit és incidir en la salut sexual, des del vessant emocional i físic, partint sempre de la  responsabilitat individual. Així, es fan tallers a l'ESO, batxillerat, cicles formatius i grups d'educació no reglada, i també s'ofereix una visita a l'ASSIR, situat al CAP Vallès, per visitar l'exposició "Sex o no sex", conèixer el servei i resoldre dubtes relacionats amb la sexualitat, els mètodes anticonceptius i el coneixement del cos. 
 
Entre les accions fetes a Granollers, destaca el joc contra la sida, una activitat itinerant tipus Trivial amb els nois i noies que aquesta i la setmana que ve arribarà als instituts Vallbona, Bellera i Cumella, promoguda pel Gra i els dinamitzadors juvenils. D'altra banda, durant la setmana que ve es faran xerrades sobre sida i malalties de transmissió sexual als centres Bellera, Vallbona i Educem. Les biblioteques, per la seva banda, han editat una guia de lectura sobre els recursos d'informació relacionats amb la malaltia actualment disponibles a Can Pedrals i Roca Umbert. Per arribar a la població en general, s'han distribuït llaços vermells i cartells de la campanya d'enguany als equipaments públics, i el balcó de l'Ajuntament lluirà el llaç de sensibilització.