Donat Puig, Miquel Roca i Joan Bretcha, Medalles de la Ciutat 2011

L'acte de lliurament d'aquestes distincions tindrà lloc dijous 22 de desembre, a les 20 h, al Teatre Auditori de Granollers, en el que serà un acte públic de reconeixement a la trajectòria d'aquestes tres persones homenatjades.

20 de Desembre 2011
+

La Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Granollers ha acordat iniciar l'expedient per atorgar la Medalla de la Ciutat 2011 a Donat Puig; Miquel Roca; i Joan Bretcha, a títol pòstum. L'acte de lliurament d'aquestes distincions tindrà lloc dijous 22 de desembre, al Teatre Auditori de Granollers, en el que serà un acte públic de reconeixement a la trajectòria d'aquestes tres persones homenatjades.

Es distingeix Donat Puig i Coma (Queralbs, 1914) per la seva llarga trajectòria com a mestre iniciada amb tan sols 19 anys a l'Escola Nacional i que va continuar breument a l'Escola de la Generalitat abans d'anar al front. Al no poder reingressar a l'Escola de la Generalitat després de la guerra, Donat Puig va impulsar la creació de l'Escola privada Educator de Granollers on va posar en pràctica els mètodes d'ensenyament propis de la República, en un moment en què l'ensenyament no tenia el valor que ara té. Alhora Donat Puig ha estat vinculat durant anys a moltes entitats granollerines, un cop tornat a Granollers després de tot un periple durant la Guerra Civil, que li va comportar el confinament en camps de concentració. Va ser ell qui va propiciar fa més de cinquanta anys la fusió del Club de Ritme, entitat que presidia en una època d'intensa activitat musical i un miler de socis, amb el Casino de Granollers, presidit aleshores per Pere Canal i Baliu. També va ser un dels socis numeraris de l'Associació Cultural, on va presentar dues ponències en el Centre d'Estudis; va estar vinculat a la Mútua del Carme des dels seus inicis i va formar part de la junta de la Creu Roja durant diversos anys, on també va fer de professor.

Es distingeix Joan Bretcha i Forns (Granollers, 1966-2010), com a activista social i cultural, artífex de nombroses iniciatives encaminades a contribuir al creixement qualitatiu de la ciutat i al benestar de les persones. La seva personalitat i carisma, el van convertir en una figura important a l’hora de tirar endavant projectes i iniciatives tant en l’àmbit laboral com associatiu, des dels diferents grups i entitats de què va formar part, guiat per l’esperit constructiu, la voluntat de compromís i defugint els protagonismes. Sempre va compaginar la seva dedicació professional com a forner i farmacèutic amb la seva gran afició a la música. Des de l’any 1997, va ser coorganitzador del Cicle i el Festival de Jazz de Granollers, situant la ciutat al mapa jazzístic català. Com a guitarrista, l’any 1986 va ser membre fundador del grup d’animació infantil El Tramvia Blanc, amb el qual va tocar durant més de vint anys. També va estar als inicis de la Big Band de Granollers, l’any 1997. En l’àmbit social, l’any 2010 forma part del nucli impulsor de l’entitat Amics d’El Xiprer, de suport i difusió a la tasca d’El Xiprer, i d'acompanyament a les persones amb dificultats econòmiques. Corredor de fons –va participar a la Mitja Marató de Granollers onze edicions seguides-, també va aportar el seu gra de sorra en iniciatives de tipus cultural com el Pingra i la Festa Major; comercial, a través de Gran Centre; i mediambiental, com a membre de l’entitat Via Vallès.

Es distingeix Miquel Roca i Mas (Granollers, 1936) per la seva llarga i encara activa trajectòria en el món de l'handbol, tant esportiva com administrativa. Com a jugador es va iniciar en el BM Granollers, club amb el qual va guanyar dos campionats d'Espanya a principis de la dècada dels seixanta i va ser internacional amb la selecció espanyola. Tanmateix en la seva trajectòria destaca el seu palmarès com a entrenador: ja que va aconseguir tres lligues i dues copes del Generalísimo amb el BM Granollers en la dècada dels 70. També va entrenar el Calpisa d'Alacant, amb qui va assolir tres lligues consecutives i dues copes del Rei també en els anys setanta, i el FC Barcelona, amb qui va guanyar una lliga. Com a directiu ha passat per diversos estaments en el món de l'handbol: gerent i director tècnic de la Federació Catalana d'Handbol; membre de la Junta Directiva de la Real Federació Española de Balonmano; observador de la EHF (Federació Europea d'Handbol); gerent i president de l'Asobal, la lliga espanyola d'handbol; i tresorer de la Federació Internacional d'Handbol. També va contribuir a l'èxit dels Jocs Olímpics de Barcelona 92 en la seva tasca de director de la competició d'handbol. Actualment és vicepresident primer de la Federació Internacional d'Handbol, del seu Comitè Executiu i delegat tècnic per a les olimpíades.

La Medalla de la Ciutat s'atorga en reconeixement i agraïment del municipi envers persones físiques o jurídiques per una actuació o conjunt d'actuacions que hagi tingut un extraordinari relleu o transcendència d'enaltiment de la ciutat, o de servei i dedicació al progrés i benestar de la població i la ciutadania, i també a les que hagin destacat especialment en el treball per l'associacionisme ciutadà i les manifestacions culturals, esportives, cíviques, econòmiques i socials.