Granollers present a jornades sobre Cultura, Pau i Solidaritat a Sicília

Unes jornades que centren el debat en els pobles de la Mediterrània per l'edificació de una nova història d'Europa i del món

12 de Gener 2016
+
Recepció institucional a Pozzallo

Del 7 al 9 de gener van tenir lloc a Pozzallo (Sicília) unes jornades internacionals amb motiu de l'aniversari del naixement de Giorgio la Pira, polític democratacristià que va ser alcalde de Florencia i impulsor del diàleg entre les ciutats com a eina per a l'entesa entre pobles i cultures.

Amb el títol "Cultura, Pau i Solidaritat. Els pobles de la Mediterrània per l'edificació de una nova història d'Europa i del món", les Jornades van reunir representants de ciutats i també especialistes en diverses disciplines per aprofundir en el coneixement de l'obra de la Pira i en el diàleg intercultural dels pobles de la Mediterrània.

Granollers va ser convidada a participar-hi. La regidora de Cooperació i Solidaritat, Sílvia Rodríguez, va representar la ciutat en aquestes Jornades i va explicar el projecte de pau de Granollers i la feina que s'està duent a terme per tal de construir una xarxa de ciutats per la Pau a la Mediterrània. La regidora va emfasitzar que "els governs locals són necessaris en la construcció de la pau i del respecte dels drets humans. Com va dir La Pira en un congrés de la Federació Mundial de les Ciutats Unides, “hem de construir ponts per unir les ciutats”. La Pira va ser pioner en generar trobades entre ciutats del món per treballar per un únic objectiu: la pau. Hem de continuar fent xarxa, perquè només així podrem fer que entre tots visquem en harmonia"

Giorgio la Pira (Pozzallo, 1904- Florencia, 1977), va ser un polític de la democràcia cristiana italiana i també professor universitari de Dret romà. Va ser elegit diputat en l'Assemblea Constituent de 1945 i ponent de la constitució italiana  de 1947, després de l'etapa feixista. També va ser alcalde de Florencia en diversos anys la dècada de 1950 i 1960.

Va quedar molt impressionat pels bombardejos atòmics d'Hiroshima i Nagasaki i l'any 1954 va pronunciar un discurs davant el Comitè Internacional de la Creu Roja  a Ginebra sobre el valor de les ciutats i planteja el següent interrogant: els Estats tenen dret a destruir les ciutats? La ressonància dels seu discurs el va portar a convocar a Florència l'Assemblea d'Alcaldes de Capitals del Món. Per primera vegada, alcaldes del món occidental i oriental es troben per parlar i signen un acord de pau.  Va dedicar importants esforços a buscar la pau durant el període de la Guerra Freda i es va entrevistar amb els principals líders del món. Va ser fundador i President de la Federació de les Ciutats Unides, que va ser predecessora del que és avui CGLU (Ciutats i Governs Locals Units). Com a president d'aquesta entitat és convidat a pronunciar discursos i conferències arreu del món i es compromet activament a favor de la pau i el desarmament.

La Pira va ser un alcalde amb una visió que anava més enllà de la seva ciutat i va treballar intensament per la pau, per la defensa de les ciutats i per l'entesa entre tots els pobles de la Mediterrània. És també recordat per les seves aportacions a la Constitució italiana de 1947.