Can Jonch acull l'exposició "Manuel Carrasco i Formiguera. Una vida per la llibertat"

Es podrà visitar fins al 31 d'octubre

16 de Setembre 2014
+
Imatge de la inauguració de l'exposició sobre Carrasco i Formiguera a Can Jonch
Ahir dilluns es va inaugurar a Can Jonch. Centre de Cultura per a la Pau l'exposició "Manuel Carrasco i Formiguera. Una vida per la llibertat", que va comptar amb l'assistència, entre d'altres, del delegat territorial del Govern de la Generalitat de Catalunya, Fernando Brea.
 
L'exposició, que es mantindrà oberta durant tot el mes d'octubre, està produïda pel Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona i comissariada per Quim Torra, amb motiu del 75è. aniversari de l'afusellament de Manuel Carrasco i Formiguera. 
 
Es tracta d'un homenatge i record al polític catalanista i democratacristià, defensor dels drets humans i de la llibertat del país, que en plena guerra civil espanyola, va ser detingut per l'exèrcit franquista i, posteriorment, executat al penal de Burgos, l'any 1938. 
 
L'exposició s'aproxima de forma divulgativa i detallada a la vida i la trajectòria política de Carrasco i Formiguera, una de les figures polítiques més significatives de la Catalunya de la primera meitat del segle XX. Advocat de formació, Carrasco i Formiguera va dedicar la vida al recobrament dels drets nacionals de Catalunya i a la salvaguarda dels valors cristians, de justícia social i de democràcia. A través d'objectes, fotografies i filmacions particulars, la mostra donarà a conèixer la dimensió humana i personal del polític, posant en valor la importància de la seva dona i la seva família al llarg de la seva convulsa vida. Destaca de la mostra el recull dels entreteniments a la presó i els fulls de signatures de condol fets a París i signats per tots els exiliats. 
 
Manuel Carrasco i Formiguera
 
Va néixer a Barcelona el 3 d'abril de 1890 i va dedicar la seva vida a l'objectiu del recobrament absolut dels drets nacionals de Catalunya, després de llicenciar-se en Dret i Filosofia i Lletres. De fortes conviccions democràtiques i liberals, Carrasco i Formiguera va casar-se amb Pilar Azemar i Puig de la Bellacasa, amb la que va tenir vuit fills. Sempre va esforçar-se per conciliar els ideals republicans amb els valors cristians i un cop instaurada la II República i la Generalitat va ser nomenat conseller en el govern del president Macià. Més endavant, va ingressar a Unió Democràtica de Catalunya, la formació política democratacristiana on esdevingué un dels seus màxims líders. 
 
La lluita pels grans ideals de pàtria, llibertat i fe li va causar tres consells de guerra, dues denúncies militars, una sanció governativa i una sentència a mort. Carrasco i Formiguera va morir als 48 anys d'edat quan, fugint de les amenaces anarquistes durant la guerra civil, va ser detingut per l'exèrcit franquista i executat per catalanista l'any 1938 al penal de Burgos. 
75 anys després del seu assassinat es presenta aquesta exposició en record i homenatge a un home de família, ciutadà compromès i polític de conviccions, que va morir defensant els drets humans i la llibertat del seu país.