Arnau Vilardebò presenta ‘88 Infinits’, un espectacle sobre mitologia representat dins del planetari

Un espectacle d'humor sobre el cel, les nebuloses i altres astres, ple de frescor i originalitat, que aproparà al públic la ciència i la mitologia grega

22 de Octubre 2014
+
Arnau Vilardebò, creador i actor de l'espectacle

El passat dijous 16 d’octubre es va presentar al Planetari del Museu de Ciències Naturals l’espectacle 88 Infinits d’Arnau Vilardebò, el segon del cicle Granollers Propostes Singulars (GPS) del Teatre Auditori de Granollers, que tindrà lloc els dies 24, 25 i 26 d’octubre.

La presentació va comptar amb la presència i les paraules del creador i intèrpret de l’espectacle, Arnau Vilardebò; l’ànima tècnica de 88 Infinits, Albert Pla; el responsable del planetari, Carles Schnabel i la cap de comunicació del Teatre Auditori, Tracy Sirés.  

La representant del Teatre va donar la benvinguda als mitjans, emmarcant el projecte en la programació general d’Escena Gran i el Teatre Auditori: “És un espectacle diferent i molt original que es representarà en quatre sessions: dues per a un públic adult (divendres 24 d’octubre i dissabte 25 d’octubre, a les 21 h) i dues sessions familiars (dissabte 25 d’octubre, a les 18 h i diumenge 26 d’octubre, a les 12 h)”. Sirés va destacar la singularitat de representar un espectacle del Teatre dins d’un planetari i va animar a omplir la sala donat que “estem davant d’una proposta molt singular, on cada sessió és diferent i on és el públic el que tria les històries que vol sentir, el que veritablement crea el fil conductor de la representació”.  

Carles Schnabel va presentar, després, el planetari. Un equipament que va començar a funcionar al desembre de 2013 i que ha tingut una molt bona rebuda, amb milers de visites des de la seva obertura: “tenim una cúpula semiesfèrica fantàstica que permet fer molts espectacles i activitats molt variades”, va remarcar Schnabel, afegint que “estem molt contents d’acollir un espectacle tan original com aquest i pensem que hem d’anar en aquesta línia i obrir a tots els públics i a tots els formats el planetari”. “Un bon dia vaig descobrir que hi havia 88 constel∙lacions i que aquestes amagaven, a la vegada, 88 històries mitològiques molt interessants”, amb aquestes paraules va iniciar Arnau Vilardebò, un clàssic de l’escena alternativa de Barcelona, la seva intervenció. 88 Infinits va començar, segons va explicar el creador, com una representació teatral i s’ha acabat convertint en una obra de “dimensions astronòmiques”.  

 Es tracta d’un espectacle ple d’humor sobre els mites i la saviesa que s’amaguen a les constel∙lacions del firmament. Meravelles del cel nocturn –cúmuls, galàxies, estrelles, curiositats...‐  en un espectacle espontani, però a la vegada, seriós: “Pot semblar un espectacle esbojarrat, però la mitologia que descobrireu a 88 Infinits és seriosa i té total rigor acadèmic”. Vilardebò va mostrar, durant la presentació, els diferents objectes que utilitzarà a les quatre sessions programades, el més destacat: la seva tradicional bola de plàstic transparent, plena de ninotets que simulen les diferents constel∙lacions quan les llums del planetari s’apaguen.  

Un espectacle increïble d’objectes i contes mitològics a la carta. Tal com va explicar Vilardebò, “88 Infinits descobrirà retrats estrafolaris i definidors de la nostra cultura, que aniran apareixent d’una forma lliure, informal i desmitificadora de la mà del propi públic. Ell serà qui donarà forma a l’espectacle”. Amb aquest espectacle el públic entrarà al planetari per viure històries totalment diferents a les representades anteriorment: “La gent entra, riu, s’emociona, reflexiona, analitza, comparteix i veu coses que mai havia vist”, va dir Vilardebò, remarcant que “el planetari és un espai ideal per aquesta obra ja que permet endinsar al públic en cada història, apropar‐lo a l’espectacle i fer‐lo partícip de tot el que s’explica”.   

Per la seva part, Albert Pla, l’inventor dels planetaris digitals, va explicar com va sorgir la idea de fer un espectacle dins d’un planetari: “Reconec que em va sortir la meva part de Mortadelo i Filemón, una mica boja, quan vaig decidir trencar amb la visió estàtica i convencional dels planetaris –llocs foscos, solemnes, silenciosos...‐  per donar vida a l’espai amb un espectacle diferent”. Albert Pla va convertir‐se aleshores en el gestor i programador del planetari instal∙lat al Museu Marítim de Barcelona on han actuat, amb Arnau Vilardebò i els seu 88 Infinits, durant 124 funcions.  

Més informació: www.teatreauditoridegranollers.cat