Historial de projectes

 

 La bufanda de la iaia:

Un projecte solidari de la Xarxa de Centres Cívics iniciat per l'Associació d'Amics de la Gent Gran, que va tenir lloc durant el mes de desembre del 2012. Es van organitzar tallers i una trobada popular, on diverses mestres teixidores voluntàries van ensenyar a fer bufandes a les persones que en volien aprendre. L'objectiu, fer una bufanda cadascú i donar-la a aquesta associació, dedicada a projectes per a gent gran que es troba en situacions difícils. Hi van participar 206 persones i es van recollir 223 bufandes. 

La cuita del barri:

Durant l'estiu de l'any 2013 va tenir lloc aquest projecte de dinamització, inspirat en una experiència d'un centre comunitari de Brusel·les anomenat Recyclart. Es va comptar amb un forn de pa mòbil i un professional que controlava el forn i les cuites. La formació dels tallers de pans del món va anar a càrrec d'una persona de la comunitat, a través d'un procés d'identificació de la presència de comunitats nouvingudes als barris d'influència dels centres, i amb la col·laboració de les entitats i veïns dels barris per triar el forner o fornera més adient. Cadascun dels tallers i cuites populars van gaudir d'acompanyament musical.

Fabricant Respostes

Produït per la Xarxa de Centres Cívics, aquest projecte volia contribuir a repensar l'artesania fent una mirada nova, oferint una finestra als artesans i les artesanes, i també els espais i els elements per a la reflexió entorn dels límits entre artesania, art i disseny industrial. A través de les cinc exposicions sobre el fet artesà dutes a terme, i d'altres activitats complementàries, es pretenia no sols mostrar una sèrie d'objectes, sinó donar importància al procés que intervé en la fabricació artesana d'una resposta. Consulteu l'Espai web del projecte.

A les places!

Projecte transversal impulsat per l'Ajuntament de Granollers en el qual participen diversos serveis municipals i una quinzena de col·lectius amb l'objectiu de potenciar l'espai públic com a "espai de cultura, de trobada i de creació", d'acord amb el Pla d'Acció Municipal 2011-2015. Dins l'àmbit dels centres cívics s'han realitzat dues accions: "I si fem una plaça", a la plaça ubicada al costat del Centre Cívic Nord, i "Retratats", gimcana fotogràfica organitzada a la plaça de Sant Miquel. Podeu consultar l'espai web del projecte a: wp.granollers.cat/alesplaces

"Per Nadal, qui res no canvia res no val"

És el lema que es va fer servir per emmarcar les activitats que van tenir lloc durant el període nadalenc del 2014. Per conscienciar als ciutadans sobre l'excessiu consumisme de les festes nadalenques, es van organitzar cinc mercats d'intercanvi, un a cada centre cívic, amb cinc temàtiques diferents: material de merceria, productes alimentaris sostenibles, roba, material infantil i sabers populars. Les persones podien portar els productes amb antelació a les dates dels intercanvis, i se'ls donaven una sèrie de punts que podien bescanviar per altres productes que necessitessin, el mateix dia dels intercanvis.

Música al barri


Es tracta d'un projecte d'aprenentatge musical en què un grup de nens i nenes, a través de la pràctica d'instruments de vent, i amb l'excusa de formar part d'un oncjunt instrumental, introdueixen hàbits nous de conducta, que en altres àmbits del seu entorn potser no desenvoluparien. El projecte va més enllà, doncs, del tema musical, ja que s'introdueixen altres elements de marcat caràcter comunitari, on la pràctica artística es converteix en el vehicle per implicar els joves en processos creatius i de participació ciutadana. També s'orienta, en definitiva, a aconseguir que els membres d'aquest conjunt musical de vent gaudeixin de la pràctica musical.

El mural de Can Bassa


"Orgull i família" és el títol del mural comunitari resultant de les trobades que es van fer per parlar de com és el barri de Can Bassa i la gent que hi viu, buscant definir la identitat del barri i deixar-hi constància en una paret propera al Centre Cívic. Hi van participar persones de totes les edats del barri de Can Bassa i d’altres persones usuàries del centre cívic, tant decidint què es faria com pintant el mural de forma conjunta, acompanyats per l’Erol Urbà.

 

Teixint ponts


Aquest projecte va neixer de la voluntat de donar resposta a les dones nouvingudes del barri de Can Gili i d'oferir un espai de trobada i acollida.Es van  fer classes de llengua catalana i castellana i de coneixement de l'entorn. També s'hi van ofereixen xerrades i tallers d'interès per a les dones, així com informació sobre els circuits i recursos que hi ha a la ciutat sobre tràmits d'estrangeria, recursos lingüístics, laborals, etc. Un altre eix important del projecte va ser el treball per a enfortir els lligams de veïnatge i incentivar la participació del grup en altres activitats de caràcter obert que es realitzen al centre cívic.

Als afores: Radio Can Bassa

       

 "Als afores" ha estat un projecte de ràdio comunitària que es va portar a terme al Centre Cívic Can Bassa, amb l'objectiu de recopilar informació sobre el pressent, el passat i el futur del centre cívic i del barri a partir de les vivències dels seus veïns   i veïnes tot generant vincles i sentiments de pertinença.

 Es va crear un grup de treball estable on s'hi van vincular els joves de l'Espai Kanalla i de la Zona Jove de Can Bassa i persones relacionades amb el centre cívic, on es treballaven els guions, les gravacions i les edicions per penjar els programes a         les xarxes. Es van gravar diferents sessions del podcast per tractar temes rellevants del centre cívic i la seva gent, i aií fer una recopilació dels seus orígens i construir el futur que volen. Pots escoltar els programes en aquest enllaç