El món laboral i les dones

L'1 de maig, Dia Internacional del Treball, una data que convida a reflexionar sobre els drets dels treballadors i treballadores.

+
El món laboral i les dones

En el context de crisi econòmica actual i amb els nous canvis de model de societat, el Centre d'Informació i Recusos per a Dones (CIRD), amb la col·laboració de la Taula d'Igualtat d'Oportunitats de Granollers, ha organitzat per primera vegada un programa d'activitats en relació amb el món laboral i les dones.

Els avenços i els canvis actuals fan que les dones adoptin altres vies i noves oportunitats a la recerca d'una feina remunerada. La dona s'ha encarregat, tradicionalment, de les tasques de la llar com la gestió de l'economia domèstica i de la cura d'infants i gent gran. Aquest treball de l'àmbit privat, sense remuneració econòmica ni reconeixement propi, ha suposat una contribució inequívoca al benestar de la família.

La darrera enquesta d'usosodel temps 2009-2012 mostra que les dones dediquem cada dia 2,15 hores més que els homes a les tasques de la llar. No obstant, en 7 anysels homes han retallat aquesta diferència en 41 minuts. Segons l'Idescat, el darrer trimestre de 2011, la taxa d'atur femení a Catalunya era del 20,27% i la masculina del 20,70%. Moltes dones han repensat el seu futur laboral i han abocat la seva experiència personal dins i fora de casa a endegar noves estratègies i a emprendre nous projectes n l'àmbit del treball remunerat. Segosn indica uan investigació de Business School de l'UOC, sobre les empreses generades a Espanya en els últims anys, conclou que una de cada tres noves empreses han esta posades en marxa per una dona. També, posa en relleu que les dones superen als homes en innovació del producte, en noves pràctiques d'organització en el treball i en nivells formatius.