Premi a l’establiment històric

La primera edició dels Premis Porxada ha distingut les 5 famílies comercials més històriques de la ciutat:

Joan Sitjes

La primera generació de Joan Sitjes va canviar el negoci de fusteria per vendre tot tipus de teixits el 1874. A la compra i posterior venda de teixit a metres s’hi va afegir el servei de sastreria que faltava a Granollers i va ser així com es va començar a donar forma als teixits que comercialitzava. Va ser cap el 1900, en què es van començar a confeccionar, a partir de patrons, els talls de teixits que es convertirien en vestits, el negoci centenari que posteriorment ampliaria Joan Sitjes Freixas, la tercera generació. Actualment, la cinquena generació de Joan Sitjes segueix vestint homes i dones apostant per la màxima qualitat, estil i confort.

Tomàs Colomer

La joieria Tomàs Colomer és un negoci nascut el 1870 que han regentat sis generacions de la mateixa família que venen joies i rellotges d’arreu del món. També compten amb taller on fabriquen col·leccions pròpies d’anells i joies. En constant creixement, Tomàs Colomer va estendre el negoci amb dues botigues a Barcelona. A més, assisteixen a fires internacionals on aprenen noves tècniques i tendències i no fa gaire anys van inaugurar el Museu Tomàs Colomer, on s’hi pot veure un rellotge del 1870 dissenyat i construït pel fundador, que encara funciona.

Piguillem

Al 1850 Antonio Piguillem i Blanch ja feia venda ambulant a Granollers i no va ser fins més tard que va obrir botiga a la plaça de la Porxada on hi venia llums de carbur, olles i plats, alhora que feia de manyà. Posteriorment els llums de carbur van donar pas a les primeres neveres de gel, a les màquines de cosir Whertheim, i posteriorment a les cuines de butà, neveres elèctriques i televisors en blanc i negre. La botiga va estar a la Porxada fins al 1970 quan es va desplaçar al carrer Anselm Clavé on s’hi venien també llistes de noces, objectes de regal, i amb l’aparició de les noves tecnologies, telefonia mòbil. Actualment la botiga es troba a la plaça de la Corona.

Montañà

Venda al detall de roba d’alta confecció per a senyores. Botiga que data de1867 i de la qual ja se’n té constància el 1827 regentada per Estevan Montañà, ubicada a la que era abans la plaça de San Cristòfol, actual plaça de la Porxada. Al principi es tractava d’una merceria de sedes i cintes però ja als anys 20 venien la roba a metres i als anys 30 ja es venien vestits de senyora. Va ser en Pere Montañà Cladellas, que després de la guerra civil, li va donar un caire més innovador ampliant la seva confecció, és a dir, va disposar un taller amb vàries cosidores on feien els seus propis vestits d’alta confecció mentre ell feia de viatjant venen la seva col·lecció.

Família Parellada per La Fonda Europa, des de 1771

 La Fonda Europa de Granollers és actualment l’establiment hoteler més antic del país. Tot va començar quan la Cecília, aleshores vídua Parellada, una pagesa de Palou, va decidir anar-se’n amb tot el seu patrimoni –dues botes de vi– i establir-se a Granollers. Allí obriria un taulell per despatxar el seu vi de raig a gots. Sense ella saber-ho acabava d’assentar els orígens de la Fonda Europa. Els gots de vi sobre el taulell s’acompanyaven amb “platillos” de menuts. Ben aviat aquella humil taverna es va popularitzar amb el nom de Cala Sila. El bon caliu i la qualitat de les cassoles i platillos van propiciar la demanda d’allotjament de la gent de pas. L’hereu de la Sila, Bonaventura Parellada, es va casar amb la pubilla de Can Fidel, Margarita Vinyamata. La fusió entre les famílies hoteleres locals va provocar el trasllat a Can Fidel, altrament dit Hostal del Vallès, i al 1910 l’ampliació de l’establiment també va suposar l’ampliació del seu nom, que després del Vallès va passar a dir-se Espanya per acabar definitivament com a Fonda Europa.