Ban de l'alcalde amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya de 2014

Tres-cents anys. Avui commemorem la pèrdua de drets que va significar per a Catalunya la caiguda de Barcelona el 1714. S’ha escrit que els pobles que recorden les seves derrotes tenen millors fonaments per construir el seu futur. Durant aquest tres-cents anys Catalunya ha demostrat constantment la seva voluntat d’ésser. De perviure com a poble. Com a nació. Fermament. Tossudament. La nostra història recent sintetitza bé el mosaic de situacions que el país ha viscut durant aquest llarg període.

La llarga nit del franquisme. Treballant intensament per recuperar la democràcia. Salvant les paraules. Defensant les nostres arrels. L’esperança de les llibertats. Amb la Constitució de 1978 majoritàriament acceptada pels ciutadans i ciutadanes de Catalunya, que obria la porta a la recuperació de la Generalitat. I a un Estatut d’autonomia amb què repreníem la nostra voluntat d’autogovern. I recentment, l’esgotament d’un model, que té la màxima expressió en la sentència del Tribunal Constitucional que va escapçar el nou Estatut d’autonomia referendat pels ciutadans de Catalunya el juny de 2006. Aquesta sentència liquida el pacte constitucional i obre una gravíssima fractura en la relació de Catalunya amb el marc institucional espanyol.

És l’hora de definir un nou futur. Els catalans i les catalanes tenim el dret innegable de decidir el país que volem. L’Ajuntament de Granollers, fent-se ressò d’aquesta voluntat majoritària, s’ha adreçat al Govern de la Generalitat i al Parlament de Catalunya perquè, amb el més ampli consens polític i social possible, convoqui una consulta des de la necessària seguretat jurídica.

No hi ha cap altre camí. Som els ciutadans de Catalunya, amb la força del nostre vot, els que haurem de construir el nou encaix de Catalunya i Espanya. Des de la llibertat. Des del respecte a totes les opcions, a totes les posicions. Fent de la qualitat democràtica del procés, un valor imprescindible. Per això, les administracions haurem de fer el màxim esforç per garantir un debat obert, franc i informat.

Avui, proclamem una vegada més els nostres drets com a poble. I avui recordem de nou que reivindicar els drets nacionals de Catalunya és, també, reivindicar el dret de tots els ciutadans i les ciutadanes a viure amb dignitat. Dissortadament, l'efecte de la dura crisi econòmica que encara patim condemna milers i milers de persones a la incertesa més absoluta.

Volem un país de qualitat. Un país que faci de la cohesió social el seu gran objectiu. Profundament compromès amb el futur de tota la seva gent. Que defensi els drets socials que tant ens han costat assolir.

I per això cal la fortalesa de la gent. La implicació de la societat. La suma de mirades i voluntats. Amb institucions obertes i transparents, capaces de recuperar la confiança de la ciutadania. Cal molt diàleg. I la màxima unitat entre les diferents sensibilitats del catalanisme polític.

Temps de reptes. Temps de conviccions. El futur de Catalunya l’hem de decidir junts, tots els catalans, totes les catalanes. Ho volem fer. Ho farem.

 

Josep Mayoral i Antigas
Alcalde de Granollers

Granollers, setembre de 2014