Dia Internacional dels Arxius. Els darrers 10 anys de l'Arxiu Municipal

Mostra de documents i tertúlia, entre les principals activitats realitzades

+
La mostra s'ha pogut veure a l'espai de trobada de l'Arxiu...

Els dies 9 i 10 de juny, aquests dimarts i dimecres, l'Arxiu Municipal de Granollers (AMGr) ha acollit activitats obertes a tothom per commemorar el Dia Internacional dels Arxius i el desè aniversari de l'AMGr a l'actual emplaçament, al carrer de Sant Josep, 7. A més de visites guiades a l'Arxiu, hi ha hagut jornada de portes obertes i mostra de documents restaurats i treballats durant aquests deu anys, amb una selecció de les més de 7.700 pàgines de documents antics restaurades durant aquest temps. Els de major antiguitat, dos pergamins del segle XIV.

A aquestes activitats, cal sumar la tertúlia de l'Arxiu del mes de juny, que ha format part d'aquesta programació. En aquesta ocasió, amb el testimoni de l'historiador Joan Garriga i Andreu, qui ha compartit interessants experiències personals sobre “La recerca a l'Arxiu” amb la vintena de persones que hi han assistit.

Joan Garriga ha explicat com va començar la seva relació amb els arxius, els anys 80, i com va iniciar-hi les primeres recerques, en un món molt desconegut, en un moment en el qual els arxius no estaven gens valorats i, a més, n'hi havia alguns totalment abandonats. En aquest sentit, Garriga ha parlat dels arxius que ha visitat i de la seva experiència en cada un, tant en arxius de Catalunya com d'Espanya i de la resta d'Europa (França i Itàlia). També ha explicat la seva experiència a l'Ajuntament de Granollers; com feia les consultes als inicis de l'arxiu que hi havia a la plaça de la Porxada, amb el suport d'algunes fotos que han il·lustrat com eren aquell arxiu i els dipòsits que hi havia a l'antiga fàbrica tèxtil Roca Umbert. Algunes de les persones presents en aquesta tertúlia també han explicat com i amb quines dificultats i mancances s'havia de fer la consulta en aquell temps. Amb tot plegat, l'historiador Joan Garriga ha valorat l'alt nivell de millora que ha suposat l'actual Arxiu Municipal de Granollers.