L'Esbart Dansaire a Granollers, del Ball de donzelles a la programació diversa

La trobada de febrer de Les tertúlies de l'Arxiu recupera més història local

+
Un moment d'aquesta tertúlia, dilluns 12 de febrer a la tarda, a Can Jonch / AMGr

13 de febrer de 2018

 

Tot va començar el segle XVI, amb el Ball de donzelles, per carnaval. Aquest és l'origen de l'Esbart Dansaire de Granollers, una entitat que ha sabut evolucionar amb la ciutat, sobretot, a partir de la marcada prosperitat associativa de finals del segle XIX a principis del XX. De fet, la fundació de l'Esbart com a entitat la situem a l'any 1931, quan es va constituir amb membres de l'Orfeó Granollerí i del Foment de la Sardana. Cinc anys després, es va fer la primera ballada de l'Esbart infantil. Tot plegat, va propiciar una intensa activitat i destacades actuacions, de la mà dels reconeguts mestres Josep Gutinell i Josep Sala, mestre clau en els inicis de l'entitat i, sobretot, en la seva supervivència durant la dictadura franquista. També, en la seva modernització, per exemple, amb la integració de nens per acompanyar les nenes en els seus balls.

Dels anys 40 als 60, l'activitat d'aquesta entitat va ser intensa, però, el 1964, es va aturar. No es reprendria fins l'any 1973, amb el nom Coros y Danzas de la Sección Femenina, per l'Ascensió, precisament, l'any d'un homenatge al mestre Josep Sala. Des d'aleshores, ha mantingut amb força la seva presència en les programacions festives, tant a dins com a fora de la ciutat. Així, el 1977, tindria els seus primers estatuts com a Agrupación Folklórica de Granollers, per acabar esdevenint Esbart Dansaire de Granollers, el 1991. A partir d'aquell any, nous espectacles i noves colles han anat diversificant l'activitat d'aquesta entitat.

Aquests són alguns dels trets principals de l'evolució de l'Esbart Dansaire a Granollers explicats durant la trobada d'aquest mes de Les tertúlies de l'Arxiu. Com és habitual, retalls d'història il·lustrats amb imatges i documents dels fons de l'Arxiu Municipal de Granollers (AMGr), que, durant la trobada, s'han projectat a la pantalla de Can Jonch. En aquesta ocasió, acompanyats pels testimonis de Conxita Armengol, Josep Capdevila i Pepus Costa, que han ajudat a conèixer millor aquesta entitat de la ciutat, juntament amb algunes de la trentena de persones que han assistit a aquesta tertúlia.

Entre les principals aportacions, les de Josep Capdevila Oliveras, autor del llibre de la col·lecció "Coneguem Granollers" que podeu consultar a l'Arxiu Digital. També podeu consultar imatges d'aquest tema a l'Arxiu Fotogràfic, el portal d'imatges de l'AMGr.