Fons Família Altimira Cladellas

+
Capbreu de Sant Miquel de la parròquia de Sant Esteve de Granollers (1579-1822) / Fons Família Altimira Cladellas / AMGr

A l'Arxiu Municipal de Granollers (AMGr) es conserven alguns fons patrimonials, fruit de donacions de particulars que recullen documents generats o recollits per famílies del Vallès Oriental des del segle XIII fins al segle XX representant un retrat valuós de diversos aspectes del nostre passat.

El fons Altimira Cladellas és per ara el més important dels fons patrimonials tant pel seu volum i abast cronològic com perquè es l’únic fons provinent d’una família de l’antic municipi de Palou, actual barri agrícola de Granollers des de la seva agregació el 1928.

Els avantpassats de la família Altimira Cladellas van ser masovers del mas de Can Plantada de Palou durant diverses generacions. El 2018 la família va donar a l’Arxiu la documentació que conservaven a casa seva i que, després de ser analitzada, s’ha organitzat en tres subfons:

  1. El subfons de la família Altimira Cladellas que recull la documentació generada directament per la gestió de Can Plantada i d’altres finques agrícoles, així com documents que testimonien l’activitat política local en la qual van participar alguns membres de la família.

  2. El subfons del Benefici de Sant Miquel dins del qual trobem els documents més antics trobats a Can Plantada. Un avantpassat de la família, mossèn Josep Angelet Cladellas (1857-1933), va ser receptor d’aquesta documentació d’un benefici eclesiàstic amb orígens al segle XIII i que aporta dades sobre masos i terres a la comarca.

  3. El subfons de la família Bet de l’Abella recull també documentació patrimonial d’una família vinculada a explotacions agrícoles, en aquest cas originària de Sant Martí de Centelles. No es té un coneixement clar del motiu pel qual aquests documents es conservaven a Can Plantada, però aporten també informació sobre el món rural, principalment dels segles XVIII i XIX.

  • Dates extremes: 1209 – 1983

  • Volum i suport: 1,2 metres de documents textuals, 29 fotografies, 3 plànols i 1 dibuix

Podeu consultar:

Per veure els documents us heu d’adreçar a l’Arxiu Municipal de Granollers al c. de l’Olivar 10

Per a més informació, podeu trucar al telèfon 93 842 67 37 o enviar un correu electrònic a arxiu@granollers.cat