El Granollers de 1979

A la planta baixa de l'Ajuntament (plaça de la Porxada, 6)

+
La plaça de Maluquer i Salvador, 1979. Foto i fons de Pere Cornellas / AMGr (cliqueu +>, per veure imatges d'aquesta mostra)

     Oberta en la Setmana Internacional                   dels Arxius

Amb aquesta exposició fotogràfica -la 26a de l'Arxiu Municipal de Granollers (AMGr)-, recordem la ciutat de fa 40 anys; el Granollers del 1979, quan es van celebrar les primeres eleccions locals després de la dictadura franquista. Per aquest motiu, en aquesta ocasió, a la pantalla de la mostra, hi podeu veure prop de 50 documents d'aquelles eleccions, que es conserven a l'Hemeroteca Municipal (candidatures i propaganda). 

>(Més imatges al portal de l'Arxiu Fotogràfic)<

A Granollers, es van presentar 5 candidatures, a les eleccions locals del 3 d'abril de 1979: Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC-PSOE), Convergència i Unió (CiU), Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC), Coalició Electoral Centristes de Catalunya-UCD i Esquerra Republicana de Catalunya amb Front Nacional de Catalunya (ERC). Els vots emesos es van repartir de la manera següent: PSC-PSOE, 7.507; CiU, 7.143; PSUC, 2.828; UCD, 1.282; i ERC, 505. Aquests vots es van traduir en 9 regidors del PSC, 8 de CiU, 3 del PSUC i 1 de la UCD, en el primer Ajuntament democràtic, que es va constituir el 19 d’abril de 1979, amb l'elecció de Rafael Ballús Molina, del PSC, com a alcalde, amb 12 vots a favor i 9 en blanc. Així, Ballús va substituir en el càrrec Francesc Llobet Arnan, el darrer alcalde franquista de la ciutat (<notícia relacionada).

Aquestes i altres dades del context històric del Granollers de 1979, les trobareu al full de sala d'aquesta exposició, que podeu recollir a l'espai de la mostra. Una vegada més, també, juntament amb la postal d'aquesta i d'anteriors exposicions de l'Arxiu.