Art, memòria i espai públic, una proposta vinculada als 80 anys del Bombardeig de Granollers

Granollers participa durant aquest mes d'octubre en el projecte "Art, memòria i espai públic" amb una programació artística que inclou tres propostes vinculades al 80 aniversari del bombardeig de la ciutat. En aquest projecte també hi participen EUROM, Gernika, el Govern de Navarra i Barcelona i cada territori ha dut a terme o farà durant aquest 2018 una programació concreta.

Gernika, Granollers, Navarra i Barcelona participen del programa «Art, memòria i espai públic». Aquest mes d’octubre a Granollers es pot veure aquesta proposta itinerant en l’espai i el temps impulsat per membres actius en matèria de memòria ciutadana i drets humans: el Museo de la Paz de Gernika, l’Ajuntament de Granollers i el Govern de Navarra, a més del mateix EUROM.

Com representar allò que ha desaparegut, allò que ja no hi és, allò que és absent i que el temps ha esborrat? Com explicar un horror, un trauma, la descripció del qual feta només amb paraules mai fa justícia? Com omplir el buit ètic d’una societat anòmica que no recorda el valor de la lluita de generacions anteriors per la llibertat?

L’art s’ha convertit en un element fonamental per a poder respondre aquests interrogants. Les accions que ha propiciat han anat evolucionant en funció del moment i del lloc: l’Holocaust, les víctimes de la Guerra Civil, l’antifranquisme… ni es recorden ni es representen avui de la mateixa manera que en el passat.

L’ús del passat a través de l’art ha deixat de tenir un significat només perceptible per part de cercles socials limitats, per passar a involucrar un espectre ciutadà més ampli, per tenir un rol social més actiu i compromès amb la memòria democràtica. L’espai públic s’ha erigit com a l’escenari més indicat, l’àgora ciutadana on les persones caminen, es troben, discuteixen, reivindiquen, celebren festes, s’estimen i viuen. L’espai públic és el lloc idoni per a realitzar aquestes accions artístiques, per a activar aquests assalts a l’àgora, i per a activar o desactivar socialment les pedres a través dels anomenats contramonuments.

A Granollers: Murs que parlen, la Mau i 224 GRN.Terror

Murs que parlen

  • Intervenció de Roc Blackblock, al pati interior de Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau. (c. del Rec, 19)

  • Intervenció de Cinta Vidal, anomenada Refugi, a la cantonada del c. Catalunya amb c. de la Muralla. Inici a partir del 26 d’octubre.

La Mostra d’Art Urbà és un festival de creació contemporània amb la vocació de vincular el passat i present de la fàbrica a través de la realització de projectes artístics als espais de Roca Umbert. La mostra és un espai de trobada per incentivar l’experimentació al voltant del concepte fàbrica, que converteix el recinte en possibles espais expositius i/o d’exhibició.

Enguany la Mostra d’Art Urbà arriba a la setena edició amb una temàtica especial en motiu de la commemoració del 80è aniversari dels bombardejos a la ciutat durant la Guerra Civil espanyola.

En aquesta edició, la MAU se centra en el concepte del que significa fabricar la guerra. Dissabte 20 d’octubre, durant tot el dia instal·lacions artístiques, a Roca Umbert Fàbrica de les Arts (c. Enric Prat de la Riba, 77)

224.GRN.Terrorés una instal·lació de FRAU (Vicenç Viaplana i Helena Pielias) per reflexionar sobre el bombardeig feixista del maig de 1938 a Granollers.

Prendre consciència de la magnitud d’una xifra per adonar-se del significat d’aquesta. Mesurar la quantitat per a mesurar l’impacte.

Del 25 d’octubre de 2018 al 6 de gener de 2019

Inauguració, dijous 25 d’octubre, a les 20 h, a l’Espai Obert del Museu de Granollers ( c. Anselm Clavé, 40-42)