Comencem a caminar 2018-2020

El Fòrum es va presentar el dia 24 d’octubre de 2018, a la sala de plens de l’Ajuntament, com a espai simbòlic del govern de la ciutat, per donar relleu a la importància de ser representants dels seus companys i companyes i que va comptar amb el suport dels centres de referència dels nois i noies.

En aquest inici, s’ha constituït amb 45 participants, d'entre 12 i 16 anys, els quals representen els 3.138 adolescents que cursen els estudis de secundària a la ciutat. Hi són representats els 5 instituts públics, les 6 escoles concertades, l’escola d’educació especial Monserrat Montero, el centre obert Ponent, el centre obert Font Verda, 4 entitats de lleure (Estel del Matí, Esplai Guai de Palou, Agrupament Escolta Sant Esteve i Colònies Sant Esteve), i una representant del Consell Nacional d'Infants i Adolescents de Catalunya (CNIAC).

El primer encàrrec que van rebre a l’octubre ha estat practicar, als seus centres, amb una unitat didàctica que havien de portar a terme, amb els seus propis mitjans, durant les tutories. Aquesta unitat didàctica era un resum de les línies estratègiques del Pla d’Infància i Adolescència i de la Diagnosi del Pla Jove de Granollers per tal de prioritzar quines serien les accions a desenvolupar per ells mateixos. Després havien de compilar les dades i presentar-les a la següent trobada conjunta.

La següent trobada ha estat una sortida de treball i cohesió, aquest passat 30 novembre i 1 de desembre a l’Alberg de Cabrera de Mar, on s’han presentat els resultats de les prioritzacions dels seus centres educatius, i d’aquesta manera s’han determinat quines accions es duran a terme a través de projectes liderats des del Fòrum.

Així podem dir que, els 3.138 adolescents de la ciutat, a través dels seus representants, han determinat que els projectes del Fòrum siguin els següents i arrel de cada tema s’hagi constituït una comissió de treball:

1. Comissió: àmbit de la igualtat i la salut

Aquesta comissió va treballar sota la pregunta «Ens preocupa la nostra salut però... per on comencem?» des d’una mirada àmplia. Es va fer esment que era important abordar el tema del bullying, el tema de les violències masclistes, i l’atenció i la promoció de la sexualitat des d’una perspectiva LGTBI.

2. Comissió: àmbit de la cultura i el temps lliure

Aquesta comissió va treballar sota la pregunta «Com participem els joves de la cultura? Què fem els caps de setmana i el temps lliure? Tenim prou oferta?». La comissió s’ha posat de nom «Greska jove» i treballarà dues línies: la primera és la realització d’activitats d’oci durant tot l’any i no només en determinats moments com el Musik’N’Viu i la Festa Major, incloent un espai de «discoteques joves» i la creació d’un espai per a que joves productors i artistes puguen exposar i difondre les seves creacions.

3. Comissió: àmbit de la mobilitat, els barris i l’espai públic educatiu

Aquesta comissió va treballar sota la pregunta «Com ens movem per la nostra ciutat? Què millorem?». La comissió ha prioritzat la promoció de transports no contaminants, com les bicicletes; la promoció del transport públic en estreta relació amb el medi ambient. La mobilitat com a fórmula de contacte entre tots els barris i amb els recursos adreçats a joves de la ciutat.

El Fòrum està organitzat en 4 comissions (igualtat i salut, cultura i temps lliure, mobilitat, barris i espai públic educatiu, i comunicació), les quals compten amb portaveus, secretariats i referents de comunicació que començaran a reunir-se a partir del mes de desembre per tal de presentar les propostes que es duran a terme durant el 2019/2020.

A les comissions de treball, hi pot participar i formar part qualsevol jove d’entre 12 i 16 anys escrivint al correu forumadolescencies@gmail.com amb les seves dades personals (nom i cognoms, correu i telèfon de contacte).

Hi ha una aposta clara per la comunicació via xarxes socials, i els mateixos nois i noies les utilitzaran com a eina de treball interna i externa. Podreu seguir les informacions i activitats a instagram @arrelGRN a twitter @arrelGRN i al web municipal www.granollers.cat/arrel

També, durant la sortida, es va aprofitar per treballar un nom pel Fòrum. Després de recollir propostes i d’una dinàmica en què els diferents grups van treballar propostes de nom com ara Ciutat Jove, Be Jove, Ubuntu, entre d’altres, i per majoria es va decidir el nom de «L’Arrel - Fòrum de les adolescències».

La sortida

El sortida va comptar amb diverses activitats de coneixença, jocs a l’aire lliure, cinema nocturn i dinàmiques de treball, tant en comissió, com en plenari per tal d’arribar als primers acords de l’Arrel: escollir un nom, començar a treballar com es comunicarà el Fòrum, tant internament com amb la resta de la ciutadania; compartir les prioritzacions de temes que havia fet cada centre; establir les comissions de treball i començar a concretar les propostes.

Al mes de febrer, el fòrum es reunirà de nou en plenari per compartir la feina feta a les comissions de treball durant aquests dos mesos i prendre acords sobre les accions que s’estan definint i que ells mateixos lideraran.

El Fòrum és una proposta emmarcada en el programa municipal d’educació a temps complet Adolescències360, que posa l'accent en la importància del temps lliure com a temps educatiu per millorar l’accés a noves oportunitats educatives amb equitat, sense exclusions, on cada persona construeixi el seu propi itinerari vital en tots els temps i espais de la seva vida, connectar l’educació i els aprenentatges entre el temps lectiu i el no lectiu. L’Ajuntament de Granollers s’ha adherit aquest mes de novembre a l’Aliança Educació360 que impulsen la Diputació de Barcelona, la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya i la Fundació Jaume Bofill (www.educacio360.cat).