Agenda

+
19 jun 2019 - 10:00h

Workshops SÓC COS amb Fontcuberta, Antúnez, Valldosera i Bou

Categoria: Taller

  • Espai d'Arts

    • Adreça: Carrer Lluís Companys, 1
    • Telèfon: 938791803
    • a/e: espaidarts@rocaumbert.cat
    L'Espai d'Arts és l'equipament de Roca Umbert que concentra el programa de creació contemporània en arts visuals i/o amb altres disciplines relacionades.

Workshops SÓC COS amb Fontcuberta, Antúnez, Valldosera i Bou

17 juny - 08:00h - 27 juny - 17:00h

Workshops per a professionals a càrrec de Joan Fontcuberta, Marcel·lí Antúnez, Eulàlia Valldosera i Pep Bou. 

Aquest cicle pretén posar en relació els processos de treball de tres artististes que treballen entre el camp de les arts visuals i les escèniques amb l’eix comú del “cos” com a eina de treball, experimentació i creació.

Es proposa als participants realitzar un, dos o tots tres dels workshops proposats per estimular la creació del seu projecte personal a partir dels inputs rebuts en les formacions.

El cicle s’inicia amb la sessió introductòria a càrrec de Joan Fontcuberta comú per a tots els participants. Les formacions consten d’una part presencial i d’una tutoria virtual durant els mesos de juliol i agost. Els artistes participants hauran de fer entrega d’un dossier amb  la proposta del projecte que volen realitzar com a resposta a la seva experiència en el workshop abans del dia 2 de setembre.

Si Roca Umbert ho considera adient es produiran les propostes rebudes en el marc d’una exposició col·lectiva presentada a l’Espai d’Arts de Roca Umbert durant l’any 2020.

Descarrega’t el programa: RU_Newsletter_07_Soc_cos

A qui va dirigit?

Hi estan convidats artistes visuals que treballin amb qualsevol de les seves disciplines però també creadors de les arts escèniques, de la música i l’arquitectura, així com tots aquells que, per altres vessants, hi tinguin igualment interès.

 Inscripció

Els interessats a participar hauran de fer arribar el cv i una carta de motivació a espaidarts@gmail.com .

El nombre de participants es limita a 15.

La inscripció: https://forms.gle/B3JzmFehvqPMAsRBA

17/06 de 10 a 15 h Sessió introductòria Llum, cos i bombolles a càrrec de Joan Fontcuberta

En aquesta  primera jornada de treball, l’artista, comissari i assagista Joan Fontcuberta donarà les directrius per desenvolupar els posteriors projectes personals de cadascun dels participants.

En aquesta formació comuna i presencial per a tots els assistents es realitzarà una serie de dinàmiques teòriques i pràctiques que facilitaran eines per als workshops següents tot proporcionant una base comuna de la que partir i sobre la que experimentar.

18 i 19/06 de 10 a 15 h Workshop La pell de l’aigua a càrrec de Pep Bou

La bellesa de les bombolles i el seu ampli espectre estètic suggereixen noves inventives artístiques aplicables a disciplines diverses.

Quan l’aigua i el sabó, per incidència de la llum, passen de la química a la física en forma de tel esfèric o pla irisats (creant volums mínims superficialment en tensió) se’ns obre un ventall de sensacions que ens evoquen a l’experimentació i a la recerca entre aquest element i el nostre cos.

La bombolla, fràgil i efímera, és la imatge poètica per excel·lència. Fer bombolles és l’exercici d’un experiment encisador que mai posa límits a les idees, l’enginy i el cos.

En aquest workshop treballarem a partir del cos, la imatge i les bombolles de sabó com a incentiu de creativitat.

20 i 21/06 de 10 a 15 h Workshop Fets de llum  a càrrec d’Eulàlia Valldosera

L’ús actual de les càmeres dels dispositius mòbils ha canviat el discurs de la fotografia. La seva portabilitat, l’espontaneitat o l’acumulació de preses fotogràfiques, han canviat la nostra forma de comunicar-nos i de categoritzar les imatges, la fotografia és ara més que mai una eina. Quan la llum pren cos i forma davant l’objectiu fotogràfic, és un soroll o una senyal? Què és i quins significats culturals i psicològics s’han donat al fet lumínic? Què hi diu la ciència o la mística sobre la nostres capacitats d’imaginar o visionar?

En aquest taller teòric i pràctic investigarem les dimensions del cos com a eina productora i receptora d’estats de consciència. Adreçarem la pràctica artística en la seva dimensió curativa i la fotografia com una eina de recerca d’estats alterats de percepció, per l’adquisició de noves perspectives evolutives de l’individu.

26 i 27/06  de 10 a 15 h Workshop Luies sistorgiques a càrrec de Marcel·lí Antúnez

El medi principal del treball d’Antúnez ha estat l’art d’acció. L’acció, però, ha esdevingut la font d’on neixen altres formats, com instal·lacions, films o imatges. Antúnez entén l’acció de forma transversal i per tant inclou diversos àmbits d’actuació, com l’espai, el temps i el cos. En l’art d’acció, el cos es el mèdium que fa possible l’obra, partint de la base que cos i ment són un sol ens. Antúnez desenvolupa l’activitat artística com una pràctica que es nodreix de concepte i de matèria, i això fa que el mitjà que utilitza per expressar una idea acabi condicionant-ne el resultat i pugui transformar la intenció inicial.

Tradicionalment les obres estrictament visuals relegaven els aspectes hàptics, es a dir, les sensacions no visuals i no auditives. Antúnez, en canvi, ens proposa en les seves accions explorar aquest aspecte a traves de “cerimònies”.

En aquest workshop es treballaran aquests dos aspectes de la seva experiència artística, tant des del vessant pràctic a travès de les cerimònies hàptiques, com des del teòric, amb els conceptes amb els que l’artista treballa.